Вартість навчання у Данії – скільки коштує навчатися у Данії українському студенту?

15.07.2019

4.3 / 5

Вартість навчання в Данії – скільки коштує вчитися в Данії українському студенту?

Данія – спокійна скандинавська країна, що регулярно входить у світовий ТОП 3 кращих місць для життя. Крім того, за рівнем письменності населення вона практично досягла ідеальних 100%. Вважається, що подібний результат став наслідком існування лише державної системи освіти та її чудового фінансування. На неї витрачається від 7 до 9% всього валового доходу.

Вартість вищої освіти в Данії безкоштовна не лише для резидентів, а й для громадян країн ЄС. Українцям у цьому плані не пощастило, тож доведеться платити. У цій статті ми розглянемо не тільки те, скільки коштує освіта в Данії, але й торкнемося інших, не менш важливих питань:

  • скільки коштує зняти житло у Данії;
  • скільки коштують продукти у Данії;
  • скільки коштує проживання у Данії.

А також спробуємо з’ясувати, який бюджет потрібен для навчання у Данії українському студенту, якщо брати щонайменше.

Вартість освіти у Данії

Переважна більшість вишів є державними. Щодо університетів, то всі вони відносяться до публічних. Вартість навчання у вишах Данії для іноземців, які приїхали ззовні Євросоюзу, стартує від 3000 – 3200 EUR/семестр і може сягати 7000 -8000 EUR/семестр.

При виборі аналога інституту (Erhvervsakademi) або коледжу, де програми вузькоспеціалізовані та максимальний рівень диплому відповідає бакалавру, ціна освіти в Данії буде трохи нижчою: від 1500 до 3000 EUR на семестр. Серед подібних закладів зустрічаються і приватні, але на вартість навчання у Данії це не впливає.

Скільки коштує навчання у Данії іноземною мовою

У вас є можливість навчатися не тільки данською, а й англійською або німецькою мовами. Кількість англомовних програм на 2019 р. перевищила 600 варіантів, тому знайти потрібну буде не складно. Найбільшу кількість іноземних курсів надає університет Копенгагена. Тож рекомендуємо розпочати пошук саме з нього. Що стосується вартості навчання в Данії не державною мовою, то вона для іноземців така ж, як данською.

Яка стипендія у Данії для студентів

Більшість стипендіальних програм розрахована на аспірантів, докторантів та постдокторантів. Ґрантів дуже багато, вони хоч і присуджуються на конкурсній основі, але отримати якийсь цілком реально.

Щодо студентів бакалаврату, то пропозицій не так уже й багато. Варіантів існує декілька:

  • спробувати отримати стипендію у своєму університеті (стипендійний фонд є не в усіх);
  • подати заявку на стипендії уряду Данії для висококваліфікованих студентів з країн, що не входять до ЄС/ЄЕЗ;
  • взяти участь у спеціалізованому конкурсі для студентів. Нагорода може бути одноразовою і сягати 30000 євро або більше. Або надаватися у вигляді щомісячної фінансової допомоги.

Варто зазначити, що будь-яка стипендія не покриває повністю витрат на навчання та проживання в Данії, оскільки її максимальний розмір не перевищує 650 євро.

Навчання в Данії: ціни на мовні курси

При вступі до навчального закладу країни вам необхідно надати міжнародний сертифікат про володіння мовою викладання не нижче рівня В2. За кілька місяців вивчити данську вам малоймовірно вдасться, а от поліпшити володіння англійською та скласти іспит – цілком можливо.
Скільки коштує навчання в Данії на курсах англійської мови? Від 200 до 270 євро на тиждень.

А от після вступу до університету у вас з’явиться можливість навчатися державною мовою безкоштовно. Данчани ставляться з турботою до своєї культури і завжди раді залучити до неї іноземців.

Порада для українців, які бажають вивчати датську мову вдома: дізнайтеся в посольстві або національному культурному центрі про наявність безкоштовних мовних шкіл. Часто вони мають подібні пропозиції, включаючи онлайн-навчання.

Освіта в Данії: вартість навчальної літератури

У семестр на навчальні посібники витрачається від 150 євро. Треба також додати ще 20-30 євро на канцелярські товари (зошити, ручки та інше). Якщо ви навчаєтесь у мистецькому університеті, то витрати на матеріали будуть ще вищими.

Як зекономити: старайтеся придбати канцелярські товари на розпродажах, а підручники від студентів старших курсів.

Вартість проживання в Данії для студента

Після вартості навчання, другим за розходами для іноземців є оплата проживання в Данії. Існують два основних варіанти: гуртожиток і оренда квартири.

Гуртожиток в Данії для студентів: вигідно чи ні?

Вартість гуртожитку в Данії починається від 240 євро. За мінімальну ціну, скоріш за все, ви отримаєте кімнату на двох. Тобто ви будете жити із сусідом. Безумовно, гуртожитки тут добре облаштовані, більшість з них мають умивальник або душову кабіну. Туалет, як правило, призначений для блоку з 2 або 3 кімнат.

Хоча є також гуртожитки з максимальним комфортом, з одиночним розселенням та власним санвузлом у кімнаті. Але їх вартість вже становить 350-400 євро.
Скільки коштує оренда житла в Данії

Мінімальна вартість проживання в Данії на місяць в однокімнатній квартирі становить від 360 євро. У Копенгагені трохи дорожче, в невеликих містечках – дешевше. Але університети розташовані в основному у великих містах. Якщо ви плануєте орендувати житло ближче до центру і самого ВНЗ, то виділяйте на це не менше 500 євро/місяць.

Не забудьте також про оплату комунальних послуг: за квартиру площею близько 85 кв. м ви будете платити приблизно 160 євро/місяць.
У цю суму входить:

  • електрика;
  • опалення;
  • вивіз сміття;
  • холодна і гаряча вода.

Як зекономити
Найбюджетнішим варіантом можна вважати оренду житла за спільну оплату. Так вам вдасться значно зменшити вартість проживання в Данії, оскільки за квартиру і комунальні послуги ви будете платити вдвічі менше. Але рівень комфортності та свободи дій буде значно вищим, ніж в звичайному студентському гуртожитку.

Вартість продуктів харчування в Данії

Ціни на продукти в Данії значно вищі, ніж в Україні. Якщо говорити про кав’ярні або ресторани, то там дійсно дорого:

  • чашка кави – 5-6 євро;
  • чізбургер або картопля фрі – 3 євро;
  • мінімальний обід для 1 особи в найбюджетнішому ресторані – 16 EUR.

Зустріти якісь акції досить складно, виняток становить подарунковий бокал пива або додаткова закуска до нього. Тому готувати самостійно буде набагато вигідніше. Пропонуємо вам для ознайомлення невеликий перелік вартості продуктів в Данії (ціни вказані в євро):

0,5 кг хліба від 1,1
1,5 л пляшка водивід 0,7
1 кг сирувід 6
10 яєцьвід 3
1 кг картоплівід 1
1 кг яловичинивід 10
1 кг творогублизько 4,5
1 кг ковбасивід 11

Роблячи акцент виключно на вартості освіти в Данії та оренди житла, іноземці часто забувають враховувати витрати на харчування в своєму бюджеті. Хоча в деяких країнах це може бути не так важливо, але в даному випадку витрати на харчування є значними.

Вартість громадського транспорту в Данії

Квиток на будь-який вид транспорту коштує 3,4 євро в одну сторону. Якщо планується поїздка назад, то вигідніше придбати квиток в обидві сторони. Тоді ви витратите трохи більше 5 євро.

При активному користуванні міським транспортом краще придбати проїзний квиток. Його стандартна ціна становить 58 євро, а у студентів є додаткові знижки.

Для шанувальників комфортного переміщення повідомляємо, що мінімальна вартість поїздки на таксі складає 6 євро. А 1 км обійдеться в 2-2,3 євро.

Мобільний зв’язок та інтернет

Вартість мобільного зв’язку в Данії, так само як і у нас, залежить від оператора та обраного пакету послуг. Якщо вам не вдалося підключитися під час якоїсь акції, то розраховуйте платити за хвилину розмови 10-11 центів. Для контрактних абонентів вона буде коштувати дешевше, плюс є певні пакетні пільги.

Необмежений домашній інтернет з хорошою швидкістю обійдеться від 23 євро/місяць.

Медицина

Скільки коштує медицина в Данії цікавить не тільки абітурієнтів, а й їхніх батьків. Тому ми хочемо зауважити, що нормальний страховий поліс покриває всі витрати на медичну допомогу. Його ціна становить не менше 50-60 євро в місяць. Рекомендуємо своєчасно його оплачувати, оскільки порівняно з цінами на медичні послуги, вартість навчання в університетах Данії здасться вам незначною.

Можливість підробітку

Ви вже знаєте, скільки коштує навчання в Данії, тож вас напевно цікавить можливість працювати під час навчання. Прагматичні данці підійшли до цієї проблеми максимально логічно:

  • Протягом навчального року дозволяється працювати не більше 15 годин на тиждень;
  • У літній період – повний робочий день.

Деякі проблеми можуть виникнути у стипендіатів. У багатьох стипендіях зазначено, що отримувач не має права працювати, поки отримує грант.

Обов’язкові додаткові витрати

Усі іноземні студенти з країн, які не є членами ЄС, сплачують за дозвіл на проживання. Подача заяви коштує 2100 данських крон, і радує той факт, що він видається на весь період навчання.

Бюджет студента в Данії: підводимо підсумки

Витрати на життя в Данії включатимуть кілька основних пунктів:

  • вартість вищої освіти в Данії;
  • розмір оренди житла;
  • харчування.

Якщо все розрахувати за мінімумом, то це не менше 800 євро в місяць. Самі данці вважають, що іноземцю необхідно близько 550-560 євро на місяць для проживання без врахування плати за навчання. Це зовсім справедливо для студентів, що тільки прибули в країну. Поки молода людина освоїться, знайде доступне житло та магазини, витрати будуть далекими від мінімуму.

Однак є більш раціональний вихід – звернутися до компанії World Study. Вам буде надано все необхідне, щоб ви з першого дня почували себе комфортно і не витрачали зайві гроші.

Одна з найзручніших країн для проживання у світі, Данія, чекає на вас!

Схожі записи

Типи навчальних закладів Канади

Університети (Universities): надають вищу освіту і присуджують ступені бакалавра, магістра та доктора філософії. Вони спеціалізуються в різних…

Яку школу обрати в США – приватну чи державну?

Якщо вас цікавить не просто отримання американського шкільного атестата, а якісна середня освіта та подальші перспективи, то…

Навіщо друга вища освіта українцям?

Поїхати до Чехії, щоб здобути другу вищу освіту, українцям варто з багатьох причин: це можливість зміни професії/напряму…

Хто такий спеціаліст з інформаційної безпеки

Сьогодні будь-яка компанія – це потенційна жертва кібератак. Викрадена інформація може стати зброєю в руках третіх осіб…
Чому з нами вчитися дешевше?

World Study щорічно отримує партнерські знижки і стипендії від навчальних закладів Європи та Канади для своїх клієнтів.
З нами ціни до 30% нижче ніж безпосередньо.

Послуги World Study

Безкоштовна консультація

безкоштовна консультація, надання навчальних закладів і країн

Підбір програми

індивідуальний підбір програми, підготовка до вступу

Подача документів

збір та підготовка документів, подача документів до навчального закладу

Отримання візи

отримання запрошення, підготовка і подача документів на візу

Пошук житла

пошук і підбір місця проживання, зустріч студента в країні навчання

Підтримка студента

підтримка під час навчання, допомога в адаптації та будь-яких питаннях

World Study сьогодні це

Наша філософія: «Мінімум турбот, максимум вільного часу для Вас!». Майбутньому студенту завжди є куди витратити час: на збір речей, підготовку до переїзду і нових знайомств. У цей час співробітники World Study працюють над підготовкою всіх необхідних документів для вступу.

World Study - офіційний представник багатьох навчальних закладів США, Канади та Європи в Україні! Але не обмежуємо Вас списком цих вузів - вибирайте будь-який коледж, університет, академію, мовну школу. Вам буде надана допомога під час вступу.

15

років на ринку

24

країни

815

університетів

9580

студентів

Відгуки наших клієнтів