Сколько стоит учеба и проживание в Греции для украинского студента?

28.12.2018

4.8 / 5

Вартість навчання у ВНЗ Греції для іноземців складає 700 EUR на рік, якщо навчальний заклад є державним. Мабуть, ви здивувалися, почувши, що треба платити? Адже завжди на запитання: скільки коштує освіта у Греції, чули відповідь – безкоштовно. Але, як і в інших країнах, тут є обов’язковий збір, щоправда, не семестровий, а річний. На що підуть ваші гроші, який бюджет потрібен для навчання в Греції українському студенту, скільки коштує навчання в Греції насправді, скільки коштує зняти житло в Греції, які ціни на продукти та багато іншого – про це піде мова в статті.

Освіта в Греції: вартість навчання у державних вишах

Вона дійсно безкоштовна. Щорічний внесок сплачується з метою забезпечити студента всім необхідним:

  • проїзним з великими знижками на проїзд;
  • пільговим тарифом для мобільного зв’язку;
  • безкоштовним харчуванням та відвідуванням визначених пам’яток;
  • безоплатним користуванням інфраструктурою університету;
  • безкоштовною навчальною літературою;
  • страховим полісом для іноземних студентів;
  • іноді навіть безкоштовним гуртожитком (якщо пощастить).

Отже, державні університети роблять все можливе, щоб студент був ситим, здоровим, мав усе необхідне для отримання знань та завжди був на зв’язку.
Єдина проблема для закордонних гостей, які зацікавилися низькою вартістю навчання у вишах Греції, це знання національної мови. Переважна більшість курсів викладається виключно на ньому. Знайти англомовну програму дуже складно, оскільки в держвишах їх практично немає.

Вартість вищої освіти в Греції в приватному секторі

Навчальних закладів, що належать приватним особам чи компаніям, у країні дуже мало. Здебільшого вони є філією швейцарських чи американських вишів, тому й ціни відповідні. У середньому семестр коштує від 3400 EUR. Натомість у них є англомовні програми, а вимоги до знання грецької вони виставляють мінімальні.

Скільки коштує освіта в Греції англійською або іншою мовою

Як уже говорилося вище, у державних установах на рівні бакалаврату можна вважати, що програм іноземними мовами немає, крім філологічних факультетів, але й там при вступі необхідна грецька. Починаючи з магістратури, ці відділення повністю переходять на мову, що вивчається, а також з’являються англомовні курси і на інших спеціальностях.

У приватних вишах простіше, оскільки основне викладання саме йде англійською. Завдяки цьому вартість навчання в Греції для іноземців однакова всіма мовами.

Чи є стипендія у Греції для студентів?

Так, є у достатній кількості. Але, на відміну від ВНЗ інших держав, грецькі університети майже не мають свого стипендіального фонду. Матеріальну допомогу надає уряд, міністерства, релігійні та приватні організації.
Серед них найбільш вагомі:

  • Фонд Онассіса. Студентам магістратури або аспірантури протягом року щомісячно виплачується 1000 – 1500 євро. Додатково можна отримати кошти на висококоштовні дослідження;
  • МЗС Греції надає стипендію в розмірі 560 євро на місяць, на строк 1 рік. Нерідко абітурієнтам зі Східної Європи вдається отримати ще 1000 євро компенсації витрат на приїзд;
  • Міністерство освіти та релігії також надає спонсорську допомогу, виділяючи приблизно 500 євро на 10-15 місяців;
  • Фонд Левентіса також підтримує магістрів та докторантів. Щомісячна виплата становить 400 євро, але є одноразова допомога в розмірі 600 євро. Крім того, це єдина стипендія, яку можна поєднувати з іншими стипендіями.

Тож, незважаючи на те, скільки коштує навчання в Греції у приватних навчальних закладах, зі стипендією там навчатися не так уже й дорого.

Навчання у Греції: ціни в мовних школах

Це питання вкрай актуальне для абітурієнтів, які вирішили здобути освіту в грецькому університеті, оскільки мову вчити доведеться однозначно.

Якщо на основі середнього бала атестата ви отримали підтвердження про прийом, то щоб приступити до навчання вам потрібно буде скласти мовний іспит. На це маєте рік. Якщо не здали навіть на «задовільно» (на 5-й за 10-тибальною системою), то запрошення анулюється.

Рік вивчення мови для абітурієнта завжди стає найдорожчим. Студентські пільги на нього поки що не розповсюджуються і за все треба платити самому. Мінімальна вартість навчання у Греції у мовній школі – 180€ на тиждень. Але таких курсів замало й групи там до 20 осіб. Тому варто орієнтуватися на ціну від 200 євро.

Витрати на навчальні матеріали, які не входять до вартості освіти в Греції

Підручники та посібники ви отримаєте у ВНЗ безкоштовно, але ручки, олівці, зошити тощо доведеться купувати самостійно. Виділіть десь 5 – 6 € на місяць.

Скільки коштує проживання у Греції: як недорого винайняти квартиру

Найчастіше питання від абітурієнтів (після з’ясування вартості освіти у Греції) – скільки коштує оренда житла у Греції. Оскільки більшість студентів залишається в Афінах, то тут наймання квартири коливається в межах 170 – 320 € на місяць. Безумовно, йдеться про бюджетні квартирки, а не про особняки в центрі столиці Еллади.

Як заощадити на житло

Якщо ви займаєтеся пошуком самостійно, звертайте увагу на яскраві таблички з написом ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ. Це означає, що господарі шукають квартирантів. Подібні наклейки можна побачити будь-де, але поки ви погано або «ніяк» говорите по-грецьки, вам підійдуть тільки ті, що наклеєні на під’їзд, вікно або балкон будинку. Подивитися житло чи обговорити вартість проживання в Греції в місяць можна і без знання мови.

Газетні або інтернет оголошення стануть вам доступні пізніше, коли ви зможете не тільки зрозуміти орендодавця, а ще й висловитись.
Не забувайте, що ви будете підписувати контракт, як правило, на 1 рік. Такий документ потрібен вам більше, ніж власнику квартири:

  • в ньому вказана фіксована вартість проживання в Греції, яка не може бути змінена до закінчення договору;
  • без цього документа з вами не буде спілкуватися жоден чиновник, оскільки у вас немає тавтотити (грецького внутрішнього паспорта з реєстрацією проживання). Договір оренди дозволить довести, що у вас є житло.

Щоб не переплачувати, не знімайте квартиру у вересні або жовтні. У цей період ціни на проживання в Греції майже подвоюються.
Вартість гуртожитку в Греції: безкоштовно, але складно реалізувати

Гуртожитки у Греції для студентів є, але їх дуже мало. Іноземцям тим більше складно в них потрапити, оскільки вони не завжди можуть вступити до вишу, який вказали в анкеті першим чи другим. Тому поки що університет приймає рішення, заповзятливі греки встигають подати заяви на вільні кімнати. Тож рекомендуємо розраховувати на самостійну оренду житла чи у складчину з іншим студентом.

Додаткові витрати на життя в Греції – комунальні послуги

Орендуючи житло, усю «комуналку» платить мешканець. Окрім світла, газу тощо. Існує збір за обслуговування будинку. Все разом вам коштуватиме 50 – 70 EUR на місяць.

Вартість продуктів харчування в Греції: їмо вдома чи в кафе?

Незважаючи на мінімальну вартість навчання у Греції, жити тут зовсім недешево. Хоча її територія і знаходиться в південній частині материка, родючих земель тут не так вже й багато, тому ціни на продукти в Греції досить високі. Особливо це помітно на товарах щоденного споживання. Ми пропонуємо приблизний прайс, актуальний на зиму 2018-2019 (ціни вказані в євро):

1 кг бананів або яблуквід 1
1 кг картоплівід 1,2
1 л молокавід 1,28
6 яєцьвід 1,3
250 г маргарину (сендвічного)від 0,94
0,5 кг спагеттівід 0,68
0,9 кг хлібавід 0,9
1 кг курячих стегонвід 9,3

Вартість продуктів у Греції взята із сайту одного з найбільших інтернет-магазинів. Тому враховуйте, що в невеликих магазинчиках вона може бути ще вищою.
Харчування в університеті та відвідування кафе

Як говорилося вище, будь-який учень має право безкоштовно пообідати у кампусі свого навчального закладу. Ті, кому вдалося отримати гуртожиток, в окремих вишах можуть поїсти тричі. Але таких «щасливчиків» мало, тож варто розраховувати лише на повноцінний обід. Викрутливі, але голодні іноземці, втім як і місцеві, примудряються отримати добавку або придбати булочку на вечір. Таких тут багато, навіть з огляду на те, скільки коштує навчання у Греції. Крім того, у всіх закладах місцевого громадського харчування в учнів пільговий тариф. По відношенню до «зовнішніх» їдалень та кафетерій ціни нижчі на 40%.

Відвідування разом із однокурсниками кафе для іноземця не розкіш, а потреба. Нехай навіть кошти, виділені на бюджет студента у Греції, закінчуються, а йти все одно доведеться. Перші роки ви реально не зможете нормально конспектувати за викладачем, а запитують на іспитах у грецьких вишах саме з того матеріалу, що давався на лекціях. Греки вам списати дадуть, але тільки сидячи в кафе за філіжанкою кави або коктейлю.

В Афінах чашка кави коштує від 3€, легкий спиртний коктейль – від 6€.

Вартість громадського транспорту в Греції для студента

Ставши студентом, ви щомісячно будете платити 20€ за проїзний на всі види транспорту. Якщо ви користуєтесь автобусом і т.д. 1-2 рази на місяць, можливо, він вам не потрібен, оскільки при пред’явленні студентського квитка ви автоматично отримуєте знижку в 50%.

Вартість мобільного зв’язку в Греції для студентів

При зарахуванні до вишу вам видають студентську СІМ картку з особливим тарифом. Він передбачає безкоштовні дзвінки, але у мінімальній кількості. Тож розраховуйте доплачувати щомісяця десь 10 євро, щоби ні в чому собі не відмовляти.

Скільки коштує медицина в Греції

І знову приємна звістка для абітурієнтів: вона коштує стільки, скільки коштує вища освіта в Греції, тобто безкоштовно. Студентський страховий поліс оплачує навчальний заклад. Судячи з відгуків, він справді покриває всі витрати на необхідне лікування.

Додаткові витрати на вартість проживання в Греції для студента

Навчаючись у країні, кожен іноземний громадянин отримує посвідку на проживання. За нього потрібно щороку платити 150 євро.

Можливість підробітку

Студентська віза дає право працювати не більше 4-х годин на день. Так як у країні безробіття, працевлаштуватися з таким графіком дуже складно. Люди, які закінчили грецькі виші, рекомендують присвячувати праці лише п’ятниці та суботи, влаштувавшись офіціантом у пристойне кафе чи ресторан. У вікенд вони зазвичай переповнені, тому господарі з радістю беруть студентів.

Проконтролювати, чи пропрацювали ви 4 або 10 годин ніхто не в змозі, тому що в подібних закладах немає врахування часу приходу та догляду. Головне, не затримуватися після 24 годин, тому що ночами студіозам працювати заборонено.

Обчислюємо мінімальний бюджет на місяць

  • річний внесок 700€ (це скільки коштує навчання в Греції) – 58€;
  • річна оплата виду на проживання 150€ – 12,5€;
  • мінімальна оренда разом з комунальними послугами – 250€;
  • канцелярія – 6€;
  • харчування мінімум 90€ (враховуючи, скільки коштують продукти в Греції);
  • мобільний зв’язок – 10€;
  • проїзний – 20€ (не завжди оплачується);
  • непередбачені витрати – 100€.

У загальному підсумку у нас виходить 546€, якщо ви будете навчатися в державному ВНЗ.

Суму можна значно зменшити (практично вдвічі), якщо отримати гуртожиток та позбутися непередбачених витрат. Домогтися цього самостійно ви зможете лише пробувши в цій країні десь близько року.

Щоб заощаджувати з першого дня, пропонуємо звернутися до компанії World Study. Ми допоможемо вам влаштуватися в гуртожитку або винайняти недорогу квартиру, порадимо ВНЗ з найкращими умовами та максимальними пільгами, розповімо, як швидко отримати стипендію, де працевлаштуватися та багато іншого.

Починайте готуватися до вступу, адже Греція на вас чекає!

Схожі записи

Типи навчальних закладів Канади

Університети (Universities): надають вищу освіту і присуджують ступені бакалавра, магістра та доктора філософії. Вони спеціалізуються в різних…

Яку школу обрати в США – приватну чи державну?

Якщо вас цікавить не просто отримання американського шкільного атестата, а якісна середня освіта та подальші перспективи, то…

Навіщо друга вища освіта українцям?

Поїхати до Чехії, щоб здобути другу вищу освіту, українцям варто з багатьох причин: це можливість зміни професії/напряму…

Хто такий спеціаліст з інформаційної безпеки

Сьогодні будь-яка компанія – це потенційна жертва кібератак. Викрадена інформація може стати зброєю в руках третіх осіб…
Чому з нами вчитися дешевше?

World Study щорічно отримує партнерські знижки і стипендії від навчальних закладів Європи та Канади для своїх клієнтів.
З нами ціни до 30% нижче ніж безпосередньо.

Послуги World Study

Безкоштовна консультація

безкоштовна консультація, надання навчальних закладів і країн

Підбір програми

індивідуальний підбір програми, підготовка до вступу

Подача документів

збір та підготовка документів, подача документів до навчального закладу

Отримання візи

отримання запрошення, підготовка і подача документів на візу

Пошук житла

пошук і підбір місця проживання, зустріч студента в країні навчання

Підтримка студента

підтримка під час навчання, допомога в адаптації та будь-яких питаннях

World Study сьогодні це

Наша філософія: «Мінімум турбот, максимум вільного часу для Вас!». Майбутньому студенту завжди є куди витратити час: на збір речей, підготовку до переїзду і нових знайомств. У цей час співробітники World Study працюють над підготовкою всіх необхідних документів для вступу.

World Study - офіційний представник багатьох навчальних закладів США, Канади та Європи в Україні! Але не обмежуємо Вас списком цих вузів - вибирайте будь-який коледж, університет, академію, мовну школу. Вам буде надана допомога під час вступу.

15

років на ринку

24

країни

815

університетів

9580

студентів

Відгуки наших клієнтів