Навчання на архітектора за кордоном у 2021 році – куди перспективніше поступати

15.01.2021

4.3 / 5

Повна архітектурна освіта за кордоном займає не менше 7 років. Ця професія потребує ліцензування, тому мінімальний допустимий рівень для акредитації – магістр.

Архітектурна освіта в Європі

Найбільш доступний для українців варіант – вступити до Politechnika Krakowska. Тут можна вивчати:

  • архітектуру;
  • ландшафтну архітектуру;
  • архітектуру та містобудування.

Пропонуються всі рівні вищої освіти: бакалаврат тривалістю 4 роки, магістратура тривалістю 2 роки (18 місяців навчання та півроку практики), аспірантура від 2 років. Є програмні курси на польській та англійській мовах.
Перевагою Політехніки Кракова є унікальний для Польщі рівень акредитації: від Royal Institute of British Architects (RIBA) та European Union Notification.
Вступити сюди, в принципі, нескладно. Українські абітурієнти можуть подавати заявки відразу після школи без попередніх програм підготовки. Вимоги до портфоліо включають:

  • 2 пейзажі;
  • 1 натюрморт;
  • 2 малюнка з будівлями;
  • 1 картина з міським ландшафтом;
  • 3 фото історичних або оригінальних споруд;
  • 3 мультимедійні роботи.

Навчання на архітектора за кордоном в даному університеті для власників Карти Поляка є безкоштовним. Для іноземних студентів вартість навчання починається від 2500 євро.

Навчання за кордоном: архітектура в Німеччині

Кращих архітекторів випускає Технічний університет Мюнхена (Technische Universität München), зокрема, його факультет архітектури. Серед його випускників: Г. Бестельмайер, П. Бонатц, С. Браунфельз, Е. Бріггз, Л. Вельценбахер, В. Гропіус, Г. Гзенгер, М. Дюльфер, Т. Фішер, Гельмут Ян та інші. На території університету є навіть музей архітектури. Навчання за кордоном в стінах даного університету буде чудовим шансом стати великим у цій галузі діяльності.
Представлені всі рівні освіти: від бакалавра до доктора наук. Навчання ведеться переважно німецькою мовою, лише починаючи з магістратури з’являються англомовні спеціалізації.
Для вступу українським студентам у 90% випадків потрібно буде закінчити Studienkolleg, оскільки вступні вимоги високі, адже репутація університету бездоганна.
Вартість навчання не перевищує 130 євро/семестр, оскільки це державний університет.

Архітектура: куди вступати в Італії

Звичайно, в Університеті Politecnico di Milano. У всьому, що стосується архітектури, ландшафтного дизайну та інших професій, пов’язаних з інженерією та містобудуванням – це кращий вищий навчальний заклад в країні. Навіть міжнародні рейтинги регулярно надають йому “призові” місця.

Крім того, тут можна отримати архітектурну освіту за кордоном одразу на 4 факультетах:

  • Architettura e Pianificazione (DIAP);
  • Ingegneria Strutturale (DIS);
  • Progettazione dell’Architettura;
  • Scienza e Tecnologie dell’Ambiente Costruito (BEST).

Загальна тривалість навчання стандартна для Болонської системи: 3 роки бакалаврат, 2 роки магістратура. Бакалаврські курси читаються здебільшого італійською, серед магістерських програм є й англомовні.
Технічний університет Мілана вимогливий до знань та талантів абітурієнтів. Тому часто проводить вступні тести з математики, визначення здатності до абстрактного і просторового мислення. Провідну роль грає якісне портфоліо, але і на співбесіді-конкурсі ви повинні добре себе проявити.
Плата за навчання коливається в межах 4000 – 6000 євро.

Де краще вчитися на архітектора у Британії

Як би не критикували RIBA, він залишається найавторитетнішим органом нагляду та визначення критеріїв для ліцензування архітекторів. Охопити весь світ для Королівського інституту британських архітекторів досить складно, але за ВНЗами Великобританії він здійснює невсипущий контроль. Тому британський диплом залишається найбільш затребуваним та престижним.
У Британії власна система архітектурної освіти:

  • бакалавриат 3 роки з видачею B.Arch, наук, мистецтв;
  • рік практики;
  • магістратура з присвоєнням PG-DipArch, M.Arch;
  • 2 роки контрольованої практики, потім складання екзаменів, подання заявки на реєстрацію в Architects Registration Board, отримання ліцензії та звання “архітектор”.

Куди піти вчитися на архітектора в Англії? Якщо говорити про найвищу якість, то University College London. У 2020-2021 році за версією рейтингу QS World University Rankings він зайняв 1 місце у світі в галузі архітектури. Але вступити буде дуже складно, оскільки вимоги до рівня складання А-левел відповідають критеріям Оксфордського та Кембриджського університетів. Вартість навчання буде не менше 30250 GBP/рік. Щоправда, тут непогані стипендії.

Кращі архітектурні університети за кордоном – англійські

Вибір британських ВНЗ з факультетами архітектури не обмежується “Лігою плюща”, є більш доступні, толерантні університети та школи:

  • Університет Лондона є найбільш доступним для українців за вступними вимогами та ціною. Ціна складає від 15600 фунтів стерлінгів на рік. Це великий державний навчальний заклад з доброю репутацією та філіями по всьому світу;
  • Манчестерська школа архітектури при Манчестерському університеті є досить престижною та займає місце в міжнародному та європейському ТОП 10 протягом багатьох років. З нею пов’язані імена: Норман Фостер (володар Пріцкерівської та премії Стерлінга), Стівена Ходдера (Stirling Prize), Далібора Веселі (премія RIBA), Майкла Старлінга (голова Architects Registration Board) та інших, не менш відомих майстрів;
  • Архітектурна школа Макінтоша при коледжі мистецтв університету Глазго працює з середини 19 століття. Саме її закінчували: Чарльз Ренні Макінтош, Енді Макміллан, Алан Данлоп, Джеймс Гоуїн, Ісі Мецштейн та інші.

Крім того, можна вибрати близько 50 солідних навчальних закладів у Великій Британії, які пропонують молодим талантам стати архітекторами.

Архітектурна освіта в США

На рівні бакалаврату можна отримати передпрофесійний ступінь BAArch або BSArch на програмі, яка має бути акредитована Національною архітектурною радою з акредитації (NAAB). Далі слідує магістратура з присвоєнням M.Arch. Після цього вже можна складати іспит ARE на кваліфікацію «архітектор». Тому досить широко розвинена неподільна магістратура, оскільки бакалавр не має змоги працювати за фахом.
При виборі вишу необхідно враховувати, що далеко не всі заклади пропонують бакалаврат. Той самий розрекламований Массачусетський технологічний інститут або Гарвард починають навчання з магістерських програм. Тому краще зупинитись на спеціалізованій школі архітектури:
Перелік ВНЗів з архітектурою в США:

  • SCI-Arc в Лос–Анджелесі (Каліфорнія) пропонує всі види навчання в галузі архітектури, включаючи ландшафтну, внутрішню та містобудівну;
  • BAC в Бостоні існує ще з 19 століття, тому випустив цілу плеяду знаменитих архітекторів;
  • Gerald D. Hines College of Architecture в Хьюстоні, штат Техас, здійснює навчання на рівні бакалавра та магістра.

Університети також можуть запропонувати низку програм, але тут треба бути уважним, щоб вони мали повний курс навчання та акредитацію від NAAB.
По суті, архітектурна освіта є в будь-якій країні Землі. Ми розповіли лише про ті, які займають верхні рядки рейтингів та історично вважаються найкращим місцем навчання. Ви можете поїхати навчатися на архітектора в Австралію (University of Melbourne, University of Sydney, University of Queensland), де безліч незвичайних та креативних споруд; в Канаду (University of Toronto, University of Manitoba, University of British Columbia), яка славиться тягою до всього оригінального, а також активно “забудовує” Арктику. Якщо потрібно, ми підберемо вам ВНЗ з бездоганною репутацією на будь-якому континенті планети.
Всю докладну інформацію дізнавайтесь у наших спеціалістів. Ви можете зателефонувати нам чи приїхати в офіс. А також залишити заявку у нас на сайті, і ми з Вами зв’яжемося.

Схожі записи

Типи навчальних закладів Канади

Університети (Universities): надають вищу освіту і присуджують ступені бакалавра, магістра та доктора філософії. Вони спеціалізуються в різних…

Яку школу обрати в США – приватну чи державну?

Якщо вас цікавить не просто отримання американського шкільного атестата, а якісна середня освіта та подальші перспективи, то…

Навіщо друга вища освіта українцям?

Поїхати до Чехії, щоб здобути другу вищу освіту, українцям варто з багатьох причин: це можливість зміни професії/напряму…

Хто такий спеціаліст з інформаційної безпеки

Сьогодні будь-яка компанія – це потенційна жертва кібератак. Викрадена інформація може стати зброєю в руках третіх осіб…
Чому з нами вчитися дешевше?

World Study щорічно отримує партнерські знижки і стипендії від навчальних закладів Європи та Канади для своїх клієнтів.
З нами ціни до 30% нижче ніж безпосередньо.

Послуги World Study

Безкоштовна консультація

безкоштовна консультація, надання навчальних закладів і країн

Підбір програми

індивідуальний підбір програми, підготовка до вступу

Подача документів

збір та підготовка документів, подача документів до навчального закладу

Отримання візи

отримання запрошення, підготовка і подача документів на візу

Пошук житла

пошук і підбір місця проживання, зустріч студента в країні навчання

Підтримка студента

підтримка під час навчання, допомога в адаптації та будь-яких питаннях

World Study сьогодні це

Наша філософія: «Мінімум турбот, максимум вільного часу для Вас!». Майбутньому студенту завжди є куди витратити час: на збір речей, підготовку до переїзду і нових знайомств. У цей час співробітники World Study працюють над підготовкою всіх необхідних документів для вступу.

World Study - офіційний представник багатьох навчальних закладів США, Канади та Європи в Україні! Але не обмежуємо Вас списком цих вузів - вибирайте будь-який коледж, університет, академію, мовну школу. Вам буде надана допомога під час вступу.

15

років на ринку

24

країни

815

університетів

9580

студентів

Відгуки наших клієнтів